Biuro Obsługi Klienta:
801 626 666
Image
Bezpłatny webinar
Dni
Godziny
Minuty
Sekundy
Opodatkowanie i rozliczanie benefitów żywieniowych
dla pracowników
19.09.2025 r.
10.00 - 11.30

Kompendium wiedzy o benefitach żywieniowych. Podczas webinarium dowiesz się, jakie są potrzeby i oczekiwania pracowników w zakresie posiłków i napojów i jak dobra polityka benefitowa może wpływać na ich samopoczucie i efektywność.


Przedstawimy najnowsze wyniki badań z 2025 roku. Ilu pracowników odczuwa na co dzień głód? Czy stać nas na zdrowe jedzenia? Ktoś się odżywia lepiej – pracownicy biurowi czy zdalni?


Podpowiemy również, jak optymalizować wydatki na posiłki i napoje, żeby jednocześnie pomagać dbać o dobre nawyki żywieniowe w pracy, a przy tym nie ponosić wysokich kosztów podatkowych.

Program:

  • Czy to prawda, że polscy pracownicy potrzebują podwyżki zamiast owocowych czwartków?
  • Co i jak Polacy jedzą podczas pracy i jak to wpływa na ich efektywność i samopoczucie?
  • Czego oczekujemy od firmy w kontekście jedzenia w pracy? Perspektywa firmy i pracownika
  • Czy firma może sprawić, że ludzie będą się lepiej odżywiać? Case studies
  • Jakie żywieniowe wyzwania przed nami? Zróżnicowane potrzeby pracowników fizycznych, biurowych, hybrydowych i zdalnych (dane z raportu „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”)

MODUŁ 1: Kompendium wiedzy o benefitach żywieniowych | Magdalena Kartasińska-Kwaśnik |

  • Czy pracodawca ma obowiązek dbać o posiłki dla pracowników?
  • Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić przerwę na posiłek?
  • Czy wydatki na posiłki dla pracowników mogą się opłacić?
  • Posiłki dla pracowników a ZUS
  • Posiłki dla pracowników a podatek dochodowy
  • Jak opisywać posiłki na fakturze i jakie to ma znaczenie?
  • Posiłki a karty lunchowe

MODUŁ 2: Benefity żywieniowe – opodatkowanie, składki i inne przepisy dla działów kadr i księgowości | Jakub Chmielecki |

Korzyści dla uczestników:
Kontakt z ekspertami
Case study praktyki wdrożeniowej
Aspekty finansowe
i podatkowe
Eksperci:
Kierownik Działu Dietetycznego Dailyfruits, dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy, wykładowca akademicki. Wraz ze sztabem dietetyków klinicznych edukuje pracowników firm z całej Polski w zakresie zdrowego odżywiania oraz wdraża i realizuje programy żywieniowe w organizacjach. Wiedzą i doświadczeniem z dziedziny dietetyki dzieli się również z pracodawcami biorąc udział w konferencjach i spotkaniach branżowych, poświęconych m.in. zagadnieniom HR. Nie powiela żywieniowych mitów – przekazując wiedzę bazuje na najnowszych doniesieniach naukowych inspirując słuchaczy przykładami z polskiego i zagranicznego rynku pracy. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie na kierunku Dietetyka. Autorka publikacji naukowych poświęconych tematyce żywienia. Wykładowczyni akademicka przygotowująca przyszłych specjalistów dietetyków do pracy w zawodzie. Prowadzi również poradnię dietetyczną, w której pracuje z pacjentami zdrowymi i chorymi w każdym wieku wykorzystując doświadczenie kliniczne.
Magdalena Kartasińska-Kwaśnik
Jakub Chmielecki
Absolwent Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego o specjalności Gospodarowanie Zasobami Ludzkimi. Autor porad dla przedsiębiorców publikowanych na blogu producenta oprogramowania księgowego 360 Księgowość oraz oprogramowania kadrowo-płacowego 360 Kadry i płace. Ponad 17 lat doświadczenia w sektorze finansów publicznych, z tego ponad 15 lat w działach finansowych instytucji, w których funkcjonował Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. Jako główny księgowy odpowiadał za prawidłowe rozliczenia wielomilionowych budżetów.
Szczegóły organizacyjne:
Spotkanie rozpocznie się o godz. 10:00
Osoby, które zapiszą się na spotkanie dzień przed otrzymają maila linkiem do transmisji.
W trakcie trwania spotkania będzie możliwość zadawania pytań
Minimalne wymagania sprzętowe: Procesor 1.4GHz Intel® Pentium® 4 i wyżej. Pamięć operacyjna RAM 512MB (1GB zalecane) dla Windows 7 lub Windows 8. System Operacyjny WIN98, WIN2000, WIN XP, WIN XP PRO i inne systemy operacyjne. Microsoft Internet Explorer 8 lub nowszy; Windows Edge browser; Mozilla Firefox; Google Chrome. Adobe® Flash® Player 13.0+ Video PC: karta graficzna min. 8 MB pamięci. Dźwięk PC: karta dźwiękowa. Łącze Internetowe 512Kbps (zalecane połączenie przewodowe).
INFORAKADEMIA
To największa na rynku baza specjalistycznej, codziennie aktualizowanej wiedzy opracowanej przez ekspertów praktyków,
w formie wideoszkoleń, wideoporad i webinariów. Idealny sposób na uzupełnienie wiedzy o zmianach w prawie
FORMULARZ REJESTRACYJNY
Zamawiam uczestnictwo w bezpłatnym webinarze:
Dane zamawiającego

W przypadku jednoosobowych działalności gospodarczych w rozumieniu CEiDG oraz konsumentów w rozumieniu Regulaminu akcji promocyjnej webinarium wpisz „nie dotyczy”.

W przypadku jednoosobowych działalności gospodarczych w rozumieniu CEiDG oraz konsumentów w rozumieniu Regulaminu akcji promocyjnej webinarium wpisz „nie dotyczy”.

regulamin z jego wszystkimi postnowieniami.

19 września 2025 r., godz. 10:00-11:30

Opodatkowanie i rozliczanie benefitów żywieniowych
dla pracowników

Administratorem Państwa danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane osobowebędą przetwarzane w celu zapisu i uczestnictwa w webinarium. Więcej informacjidotyczących przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących prawach,znajduje się w Rozdziale IV Regulaminu.     

© INFOR PL Spółka Akcyjna

Biuro Obsługi Klienta:
801 626 666
Image